Allah yang Menghibur dan Menguatkan

Jumat, 22 April 2022

Ayat Bacaan

  • Bacaan Pagi: Ibrani 13:12-21
  • Bacaan Malam : Ayub 5:8-27

Dan Ia, Tuhan kita Yesus Kristus, dan Allah, Bapa kita, yang dalam kasih karunia-Nya telah mengasihi kita dan yang telah menganugerahkan penghiburan abadi dan pengharapan baik kepada kita, kiranya menghibur dan menguatkan hatimu dalam pekerjaan dan perkataan yang baik.

2 Tesalonika 2:16-17 TB

Renungan

Firman Allah kekuatan kita, dengan Firman Allah kita diingatkan bahwa di dalam Yesus Tuhan kita, dan Allah Bapa, kita dikuatkan dalam pekerjaan dan perkataan baik. Oleh kasihNya, kita terpanggil untuk melakukan pekerjaan dan perkataan baik terhadap sesama. Dan panggilan itu, tentunya bukan perkara mudah

Perlu hati yang kuat, untuk menuruti pekerjaan Allah. Teramat banyak tantangan dan godaannya, ketika kita menyatakan setia menuruti panggilan Allah. Hati yang kuat, akan terus menerus memampukan kita dan tidak surut melakukan pekerjaan Allah. Hati yang tetap kuat sumbernya adalah karuniaNya dan penyertaanNya.

Dia menghibur kita berjuang , walaupun harus bergumul dan menghadapi penderitaan menuruti kehendakNya. Tuhan menguatkan hati kita, sehingga tidak patah semangat, tidak tawar hati, dalam menghadapi kebencian dunia.

Penghiburan yang abadi, ada padaNya, kasihNya kekal dalam menyertai kita. Teruslah dalam pekerjaan baik dan dalam perkataan baik, tentu seturut kehendakNya.
Dengar FirmanNya, imani, tetap semangat pantang menyerah, jangan putus harap. Jangan gegabah, tetap taat prokes. Amin.

Doa: 🙏

“Bapa Surgawi, biarlah kekuatanMu menguatkan hati kami menuruti kehendakMu. Amin”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.